Till senaste kommentaren

Tid mellan vaccin mot covid-19 och annat vaccin?

Jag har just tagit coronavaccin och undrar hur länge man ska vänta innan det går att ta andra vaccin, till exempel mot TBE?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  De vacciner som används mot covid-19 just nu kan kombineras med de flesta andra vacciner, såsom TBE-vaccin, men med några undantag.
  • Nyligen godkända vacciner där man inte har så mycket erfarenheter sedan tidigare. Exempelvis vaccin mot RS-virus och bältrosvaccin.
  • Nuvaxovid ska inte ges vid samma tillfälle som en del andra vacciner med adjuvans, som till exempel det förstärkta influensavaccinet.
  Generellt om samtidig vaccination 
  I de flesta fall går det bra att ta flera vacciner vid samma vaccinationstillfälle. Vaccinens effekt blir inte sämre av att flera vacciner tas vid samma tillfälle, men det finns en något ökad risk för ofarliga biverkningar, som exempelvis feber. För särskilt sköra personer kan detta vara jobbigt och då kan det vara bättre att sprida vaccinationerna på flera tillfällen. Sjukvården ansvarar för beslut om vaccination i enskilda fall.

  Det finns inget bestämt intervall som måste gå mellan doserna när de fördelas på olika tillfällen. Många vaccinationsmottagningar har ett intervall på minst 1-2 veckor mellan vaccinationstillfällena för att låta eventuella biverkningar från den föregående dosen klinga av innan nästa vaccinationstillfälle.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.