Till senaste kommentaren

TBE-vaccination av barn och vuxna

Hej!
Vi bor i Östersund och har aldrig vaccinerats mot TBE. Men vi ska resa till vår stuga i Skåne i sommar där det finns större risk för fästingbett. Bör vi vaccinera oss och hur snabbt kan man få effekt?

Vi har en 2-årig dotter. Kan hon också vaccineras mot TBE?

Kommentarer

 • Hej!

  Om man ska besöka eller bor i ett område där det är risk att bli smittad av fästingburen hjärninflammation, TBE, ger vaccination ett mycket bra skydd.

  Ju tidigare man vaccinerar sig innan fästingsäsongen börjar på våren desto bättre.

  Hur många doser behövs?
  Grundvaccination mot TBE görs med 3 doser under första året om man är under 50 år. Är man över 50 år behöver man 4 doser som grundvaccination. Därefter tar man påfyllnadsdoser med jämna mellanrum för att bibehålla skyddet.

  Vaccinerna heter FSME-IMMUN och Encepur.

  Hur snabbt får man skydd?
  2 veckor efter andra dosen förväntas man ha skydd mot den pågående fästingsäsongen. I normalfallet är det 1 månads intervall mellan de första två doserna. Om det finns behov av att få ett snabbt skydd kan det ibland vara möjligt att doserna ges med kortare tid mellan.

  Även om man har ett skydd efter 2 doser under pågående fästingsäsong så är det viktigt att fullfölja grundvaccinationen för att få ett skydd som varar en längre tid.

  TBE-vaccin för barn?
  Det finns två vacciner godkända för TBE till barn från 1 års ålder. De heter FSME-IMMUN Junior och Encepur Barn.

  Mer information
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.