Till senaste kommentaren

Sopsortera läkemedel och förpackningar

Var ska jag slänga mina överblivna läkemedel? Kan man slänga tomma läkemedelsförpackningar i vanliga soporna?

Kommentarer

 • Hej!

  Som konsument kan du på olika sätt bidra till att minska riskerna för miljön.
  • Överblivna läkemedel ska du lämna in på valfritt apotek. Därifrån skickas de till anläggningar som är godkända för att förbränna läkemedel. Läkemedel ska aldrig slängas i vanliga sopor eller spolas ner i toaletten.
  • Om förpackningen innehåller synliga rester av läkemedel eller om det är svårt att avgöra ska förpackningen lämnas in på apotek. Detta gäller till exempel rester av flytande läkemedel, pulverinhalatorer och salvor i deras originalförpackningar.
  • Tomma läkemedelsförpackningar som blister, kartonger och burkar ska sorteras och slängas som andra förpackningar enligt de regler som gäller i din kommun.
  • Om du ska påbörja en för dig ny läkemedelsbehandling, fråga gärna förskrivaren och det är möjligt att prova med en mindre förpackning.
  • Om du provar ett nytt receptfritt läkemedel så välj gärna en mindre förpackning för att undvika att det blir läkemedel över.
  Det kan vara bra att känna till att till exempel blisterförpackningar kan vara av både plast eller metall eller både och. Ibland står det i bipacksedeln vad det är för material i förpackningen. Om du inte hittar informationen kan du kontakta företaget för mer information.

  Med vänliga hälsningar
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.