Till senaste kommentaren

Skillnader mellan växtbaserade läkemedel och naturläkemedel

Jag undrar vad det är för skillnad på växtbaserade läkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och naturläkemedel?

Kommentarer

 • Hej!

  I växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserade läkemedel är de aktiva komponenterna växtmaterial. Skillnaden mellan växtbaserade och traditionella växtbaserade läkemedel beror på hur effekten kan styrkas:
  • För växtbaserade läkemedel finns ett krav på vetenskapliga studier som bekräftar effekten för användningsområdet.
  • För traditionella växtbaserade läkemedel bedömer man om effekten är rimlig och baserar användningsområdet endast på traditionellt bruk av växtmaterialet under minst 30 år (varav minst 15 år inom EU).
  I många växtbaserade produkter har man koncentrerat de aktiva komponenterna till extrakt med hjälp av lösningsmedel. Ett extrakt kan därför vara specifikt för en produkt. Detta kan i sin tur göra att två produkter som är baserade på växtmaterial från samma art tillhör olika produktkategorier och har olika användningsområden.

  I naturläkemedel är de aktiva komponenterna djurdelar (till exempel fiskolja), bakteriekulturer, mineraler och salter. Naturläkemedel är alltså inte baserade på växter.

  Hur ser man skillnad på växtbaserade läkemedel och naturläkemedel?
  • För växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel står det en text som beskriver produktens användningsområde på förpackningen. Denna text ska börja med "Växtbaserat läkemedel..." eller  "Traditionellt växtbaserat läkemedel..."
  • För naturläkemedel står det "Naturläkemedel" på förpackningen.
  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.