Till senaste kommentaren

Skillnader mellan växtbaserade läkemedel och naturläkemedel

Jag undrar vad det är för skillnad på växtbaserade läkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och naturläkemedel?

Kommentarer

 • Hej!

  I växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedelhar de aktiva komponenterna sitt ursprung från växter. Skillnaden mellan växtbaserade och traditionella växtbaserade läkemedel beror på hur effekten kan styrkas:
  • För växtbaserade läkemedel finns ett krav på vetenskapliga studier som bekräftar effekten för användningsområdet.
  • För traditionella växtbaserade läkemedel bedömer man om effekten är rimlig och baserar användningsområdet endast på traditionellt bruk av växtmaterialet under minst 30 år (varav minst 15 år inom EU).
  I många läkemedel med aktiva komponenter med växtursprung har man koncentrerat de aktiva komponenterna till extrakt med hjälp av lösningsmedel. Ett extrakt kan vara specifikt för en produkt, till exempel beroende på vilket lösningsmedel man använt. Detta kan i sin tur göra att två produkter som är baserade på växtmaterial från samma växtart ändå skiljer sig åt och kan tillhöra olika produktkategorier, till exempel växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel, och de kan även ha olika användningsområden.

  I naturläkemedel är de aktiva komponenterna djurdelar, bakteriekulturer, mineraler och salter. Naturläkemedel är alltså inte baserade på växter.

  Hur ser man skillnad på växtbaserade läkemedel och naturläkemedel?
  • För receptfria växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel står det en text som beskriver produktens användningsområde på förpackningen. Denna text ska börja med "Växtbaserat läkemedel..." eller  "Traditionellt växtbaserat läkemedel..."
  • För naturläkemedel står det "Naturläkemedel" på förpackningen.
  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.