Varför byter apoteket ut min medicin?

Varför byts min medicin ut på apoteket? Kan jag inte få det som läkaren skrivit ut?

Hälsningar
Torunn

Kommentarer

 • Hej!

  Läkemedel byts ut för att ingen ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedel, varken du som patient eller samhället.
   
  Byte till ett likvärdigt läkemedel
  Apoteken är skyldiga enligt lag att erbjuda dig att byta det förskrivna läkemedlet mot det billigaste likvärdiga läkemedel som finns tillgängligt. Ibland kan de utbytbara läkemedlen skilja sig i färg eller form, men de har bedömts vara medicinskt likvärdiga av oss på Läkemedelsverket.

  Du har rätt att tacka nej till bytet
  Apoteket måste upplysa dig om att utbyte sker och då kan du motsätta dig utbytet. Du kan få läkemedlet som står på receptet om du betalar mellanskillnaden själv.

  Hur vet jag vilka läkemedel som är samma?
  Ett sätt att hålla reda på vad som är vad är att lära sig vad det verksamma ämnet i medicinen heter. Utbytbara läkemedel innehåller alltid samma verksamma ämne i samma mängd oavsett vilket företag som tillverkat läkemedlet eller vilket namn produkten har.

  Namnet på det verksamma ämnet står alltid på förpackningen och lättast hittar du det på raden under själva läkemedlets namn. Om du är osäker, fråga i första hand på apoteket. Din läkare kan också hjälpa till att förklara.

  Titta på apoteksetiketten
  På apoteksetiketten står också vilket läkemedel som stod på ditt recept och vilket läkemedel som du fått det utbytt till på apoteket. Det är därför bra att låta etiketten sitta kvar på förpackningen.

  Du kan läsa mer om utbytbara läkemedel på vår webbplats.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.