Till senaste kommentaren

Varför är inte diklofenak receptfritt längre?

Hej!
Jag kan inte längre köpa värktabletter med diklofenak utan recept. Men gelerna säljs fortfarande receptfritt! Vad beror det på? Jag brukar ta diklofenak ibland mot smärta och vet inte vad jag ska göra nu.

Kommentarer

 • Hej!

  Vi drog in försäljningen av receptfria tabletter och kapslar med diklofenak den 1 juni 2020. Detta på grund av att det finns risk för hjärt-kärl-biverkningar redan vid låga doser och vid korttidsanvändning.

  Att läkemedel med diklofenak är receptbelagda ökar säkerheten för dig som använder produkten genom att en läkare kan bedöma om läkemedlet är lämpligt för dig och informera om riskerna innan du börjar använda det.

  Diklofenak gel/spray
  De produkter med diklofenak som används på huden säljs fortfarande receptfritt. När du använder diklofenak på huden blir inte koncentrationen i blodet tillräckligt hög för att det ska finnas en risk för hjärtkärlsjukdom.

  Andra receptfria alternativ 
  I stället för diklofenak kan man, vid egenvård, istället använda produkter som innehåller paracetamol, ibuprofen och naproxen. Både ibuprofen och naproxen tillhör samma grupp av läkemedel som diklofenak, gruppen NSAID.

  För individuella råd om hur man skall behandla olika sorters smärta skall man vända sig till sin läkare eller apotek.


  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.