Till senaste kommentaren

Varför är inte diklofenaktabletter receptfria?

Hej!
Jag kan inte köpa värktabletter med diklofenak utan recept. Men gelerna säljs receptfritt! Vad beror det på? Jag brukar ta diklofenak ibland mot smärta och vet inte vad jag ska göra.

Kommentarer

 • Hej!

  Vi drog in försäljningen av receptfria tabletter och kapslar med diklofenak den 1 juni 2020. Detta på grund av att det finns risk för hjärt-kärl-biverkningar redan vid låga doser och vid korttidsanvändning.

  Att tabletter och kapslar med diklofenak är receptbelagda ökar säkerheten för dig som använder produkten genom att en läkare kan bedöma om läkemedlet är lämpligt för dig och informera om riskerna innan du börjar använda det.

  Diklofenak gel/spray
  De produkter med diklofenak som används på huden säljs fortfarande receptfritt. När du använder diklofenak på huden blir inte koncentrationen i blodet tillräckligt hög för att det ska finnas en risk för hjärtkärlsjukdom.

  Andra receptfria alternativ 
  I stället för diklofenak kan du, vid egenvård, använda produkter som innehåller paracetamol, ibuprofen eller naproxen. Både ibuprofen och naproxen tillhör samma grupp av läkemedel som diklofenak, gruppen NSAID.

  För individuella råd om hur man bäst behandlar olika sorters smärta kan man vända sig till sin läkare eller till ett apotek.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.