Vad innebär ett batchnummer?

Hej! Jag skulle vilja göra en biverkningsrapportering av ett läkemedel men var hittar jag batchnummer för läkemedlet jag använt? Och vad innebär ett batchnummer?

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Varje läkemedel är märkt med ett batchnummer som också kan kallas        LOT-nummer eller satsnummer. Märkningen fungerar som ett identifieringsnummer för spårning av läkemedlet för varje steg i tillverkningen. Det ger bland annat information om var och när ett läkemedel är tillverkat.

  Var hittar jag batchnumret?
  Du hittar batchnumret på läkemedelsförpackningen. Oftast står det tillsammans med datumangivelsen på förpackningen, se på bilden nedan. Om du vill rapportera en biverkning av ett vaccin hittar du batchnumret på ditt vaccinationskort.

  • Batchnumret brukar vara en siffer- och bokstavskombination och står efter förkortningarna Batch, Lot, eller Sats. (se bild nedan)
  • Datumangivelsen står efter förkortningarna Exp. eller Utg.datum.
  läkemedelsförpackning med batchnummer och utgångsdatum

  Biologiskt läkemedel - extra viktigt att ange batchnummer vid biverkningsrapportering
  Enligt EU:s lagstiftning om säkerhetsövervakning av läkemedel är det av extra vikt att batchnummer anges vid biverkningsrapportering gällande läkemedel som innehåller biologiskt framställda aktiva substanser. Exempel på biologiska läkemedel är vaccin och insulin. Du hittar en fullständig lista på sidan Biologiska läkemedel i läkemedelsfakta.

  Vänliga hälsningar
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.