Till senaste kommentaren

Kan man sola vid antibiotikabehandling?

Hej!

Jag ska resa till Thailand men tar just nu antibiotika och hört att man inte ska vara i solen under en pågående antibiotikabehandling, stämmer det?
Ellika Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Vissa typer av antibiotika, men inte alla, kan orsaka problem vid solning. Om ett läkemedel kan orsaka problem vid solning så ska information om detta finnas i bipacksedeln.

  Solvarningen gäller även artificiellt ljus från till exempel solarier. Den kan också gälla flera dagar efter att du slutat ta läkemedlet. Det gäller till exempel antibiotika som innehåller doxycyklin.

  Varför ska du inte vistas i solen?
  Antibiotika som har en varning för solexponering kan orsaka hudreaktioner om du utsätter dig för starkt solljus. Hudreaktionen kan visa sig som förstärkt solbränna eller som en allergisk hudreaktion. Hudreaktionen kan uppkomma även av en kort vistelse i solen och även om du normalt sett tål solen bra.

  Det finns också antibiotika som du applicerar på huden som slutar verka om huden utsätts för solljus. Det gäller till exempel krämer som innehåller metronidazol.

  Hur skyddar du dig?
  Rekommendationen är att undvika direkt solljus och använda täckande kläder. Kläder skyddar bättre än solskyddsmedel mot reaktioner.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.