Kan man sola när man äter antibiotika?

Hej!

Jag ska resa till Thailand men tar just nu någon slags penicillin. Har hört att man inte ska vara i solen då, stämmer det?

Kommentarer

 • Hej!

  Vissa typer av antibiotika, men inte alla, kan orsaka problem vid solning. Om ett läkemedel kan ge biverkningar vid solning så ska det finnas information om det i bipacksedeln.

  Solvarningen gäller även artificiellt ljus från till exempel solarier. Varningen kan också gälla flera dagar efter att du slutat ta läkemedlet. Så är exempelvis fallet för antibiotika som innehåller doxycyklin.

  Varför ska du inte vistas i solen?
  Antibiotika som har en varning för solexponering kan orsaka hudreaktioner om du utsätter dig för starkt solljus. Hudreaktionen kan visa sig som kraftig solbränna eller som en allergisk hudreaktion. Hudreaktionen kan komma även efter en kort vistelse i solen och även om du normalt sett tål solen bra.

  Det finns också antibiotika som du smörjer på huden som slutar ha effekt om huden utsätts för solljus. Det gäller till exempel krämer som innehåller metronidazol.

  Hur skyddar du dig?
  Rekommendationen är att undvika direkt solljus och att använda täckande kläder. Kläder skyddar bättre än solskyddsmedel mot reaktioner.

  Läs gärna mer på vår webbsida om Läkemedel vid solljus och solning.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.