Till senaste kommentaren

Skicka läkemedel till behövande i Ukraina som privatperson?

Hej!
Med tanke på säkerhetsläget och risk för kris så undrar jag hur man gör för att skicka läkemedel till behövande i Ukraina?
Paula

Kommentarer

 • Hej!

  Det är verkligen en bra och fin tanke att vilja dela med sig av egna läkemedel som inte kommer till användning. Både receptfria och sådana du fått på recept. Men att dela med sig av mediciner kan också innebära hälsorisker och onödiga utmaningar hos mottagarna.

  Privatpersoner kan inte skänka receptbelagda läkemedel. Vi råder dig som är privatperson att hjälpa genom upparbetade kanaler, till exempel via hjälporganisationer. Din hjälp är viktig!
   
  Viktigt att mediciner är både säkra och effektiva
  När det gäller läkemedel är förvaring, hållbarhet och dosering avgörande för att säkerhet och effekt ska vara tillförlitligt.

  Transporten behöver ske på så säkert sätt som möjligt så den kommer dit den ska och att inget händer med läkemedlen på vägen vad gäller exempelvis hållbarhet eller stöld.

  En annan viktig aspekt är att det skulle kunna innebära hälsorisker om någon äter exempelvis ett receptbelagt läkemedel som skrivits ut till någon annan, till exempel skulle dosering och behov kunna skilja sig åt.

  Läkemedelsverkets uppdrag
  Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) koordinera leverans av läkemedel till Ukraina. Läkemedelsverkets uppdrag är att matcha erbjudanden om läkemedel från svenska aktörer (företag som handlar med läkemedel) mot de behov som finns i Ukraina. Läs mer Läkemedelsverket matchar Ukrainas läkemedelsbehov mot samhällets vilja att bidra

  Uppmaning till EU:s medlemsländer om enad transport av läkemedel
  Kommissionen uppmanar medlemsländerna till enad transport av de läkemedel som efterfrågas. Det finns en lista över vilka läkemedel som behövs.

  Läkemedelsverket arbetar just nu tillsammans med departementet och andra myndigheter för att få fram en nationell samordning så snabbt som möjligt och med hänsyn taget till detta.

  Här kan du läsa mer:
  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.