Till senaste kommentaren

Använda naturprodukter och läkemedel samtidigt

Jag använder vanliga läkemedel och naturprodukter samtidigt. Är det något problem?

Kommentarer

 • Hej,

  Tyvärr går det inte att ge ett generellt svar på din fråga. Det beror helt på vilka produkter det gäller. Oftast saknas det dessutom kunskap om vad som händer vid samtidig användning.

  Läkemedelslagen ställer inte krav på tester av hur naturprodukter, som naturläkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och växtbaserade läkemedel, samt "vanliga" läkemedel kan påverka varandras effekt vid samtidig användning. För naturprodukter har man oftast inte heller studerat hur mat och dryck kan påverka effekten. Men när det finns uppgifter om detta finns de angivna i bipacksedeln som följer med läkemedelsförpackningen.

  För vissa naturprodukter är ändå så kallade interaktioner kända. Detta gäller speciellt extrakt av johannesört, som man vet kan innebära en risk för försämrad eller utebliven effekt av vissa läkemedel. Det är därför mycket viktigt att man berättar för sin läkare eller apotekspersonal om man använder andra läkemedel när man tänker använda en produkt som innehåller johannesört. Johannesört kan försämra effekten av andra läkemedel i cirka två veckor efter att du slutat använda produkten med johannesört.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.