Regler för färgämnen i kosmetika

Hej
Jag arbetar som inspektör i en kommun. För en kosmetisk produkt som jag granskar är färgämnena i ingrediensförteckningen angivna med konstiga namn, så som "Blue 1 Lake", "Acid Yellow 23" och "Pigment Yellow 104". Hur vet jag vilka regler som gäller för dem?
Med vänlig hälsning
Fia

(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Det är en brist att färgämnena inte anges med Colour index (CI)-koder. Denna typ av brist är dock ingenting som distributörer har ansvar för och man kan således inte driva krav på ändring gentemot en distributör. Sannolikt är det heller inte grund för saluförbud. Däremot bör man påpeka det i inspektionsrapporten eller annan kommunikation.

  När det gäller namn och beteckningar på färgämnen finns det flera olika sätt att benämna dessa på.

  För att lättast hitta de regler som gäller för ett specifikt färgämne behöver man ta reda på CI-koden. Tyvärr finns det ingen allmänt tillgänglig databas för detta. I brist på databas rekommenderar Läkemedelsverket följande:
  1. Gör en webbsökning (med Google eller dylikt) på ”<fullständigt färgnamn> CI code” och kontrollerar sökträffarna. Hittar du tre olika sökträffar som anger samma CI-kod är det sannolikt rätt. 
  2. Sök i Förordning (EG) nr 1223/2009 efter CI-koden (Söker du på färgnamnet direkt kan du få missvisande sökträffar). 
  3. Även i databasen CosIng kan information om färgpigment sökas.
  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.