Till senaste kommentaren

Olika covidvacciner för dos 1 och 2

Såg i tidigare svar att personer under 65 år som fått första dosen  av AZ rekommenderades att få andra dosen av något annat vaccin. Men - vad gäller för oss över 65 år som fått första dosen av AZ. Kan vi få andra dosen med annat vaccin ?
Om inte varför ?

Kommentarer

 • Hej Christer,

  Tack för din fråga.

  Rekommendationer gäller endast till personer under 65 år i dagsläget utifrån Folkhälsomyndigheten. Det är de som samordnar vaccinationsprogrammen i Sverige, det gör inte vi på Läkemedelsverket.

  I en del fall kan individer behöva byta vaccin för dos 2 av olika skäl men detta sker efter en bedömning av sjukvården. Det är ingenting som regleras av oss på Läkemedelsverket. Vi ger inga individuella rekommendationer och hänvisar sådana frågor till sjukvården. 

  Med vänlig hälsning
  Hima
 • Det är alltså Folkhälsomyndigheten som bedömer de medicinska effekterna och rekommenderar användningen av olika vacciner. Trodde att den medicinska kompetensen fanns på Läkemedelsverket.
  Men Läkemedelsverken kan (vill ) inte rekommendera något som är relevant ur
  medicinsk synpunkt.
  Christer Enerskog
 • Hej Christer,

  Dos 1 och dos 2 bör vara av samma typ av vaccin. Men av olika skäl kan en del individer behöva byta vaccin efter första dosen, t.ex om man fått en kraftig allergisk reaktion eller blivit så pass sjuk att det krävts sjukhusinläggning. Då krävs en individuell bedömning av läkare.

  Rekommendationer som avviker från produktinformationen är inte något som vi på Läkemedelsverket ansvarar över. Vi gör inga individuella bedömningar och ger inga individuella rekommendationer.
  Det är Folkhälsomyndigheten som ansvarar för vaccinationsprogram i Sverige baserat på deras kompetens. Deras rekommendationer kan skilja sig från det som står i produktinformationen för vaccinerna.

  Med vänlig hälsning
  Hima
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.