Ljuskänslig medicin i dosett

Kan man förvara ljuskänslig medicin i doseringsaskar som inte är genomskinliga?
Elisabeth

Kommentarer

 • Hej Elisabeth!

  Tack för din fråga.

  Om det står i bipacksedeln eller på förpackningen att läkemedlet är ljuskänsligt och att det ska förvaras i sin originalförpackning, så behöver man undersöka närmre om förvaring i doseringsask ändå är ok.

  Brytningstillstånd - information på vår webbplats
  Man kan få fram mer information i sökfunktionen Läkemedelsfakta på vår webbplats.
  • Sök fram läkemedlet du vill ha mer information om och klicka på det
  • Välj fliken Registreringsinformation
  • Scrolla ner till rubriken Maskinell dosdispensering
  • Om det där står att läkemedlet fått "brytningstillstånd" så kan det förvaras i dosett/doseringsask under en kortare period.
  Observera att inte alla företag ansöker om brytningstillstånd för sina läkemedel. Vissa av dessa kan ändå vara ok att förvara i dosett, men om anvisningen är ”Förvaras i originalförpackningen” och uppgift om brytningstillstånd saknas kan vi på Läkemedelsverket inte garantera att dosettförvaring är ok.

  Vid tveksamheter hänvisar vi till aktuellt läkemedelsföretag. Kontaktuppgifter till läkemedelsföretagen som deltar i FASS.

  Avvägning nytta kontra risk
  Om inte företaget kan garantera hållbarheten i doseringsask och du har svårt för att komma ihåg att ta sin medicin om den ligger kvar i originalförpackningen, så kan du behöva resonera med din läkare om vad som blir bäst att göra. Nyttan med att använda doseringsask behöver då vägas mot risken att läkemedlets hållbarhet/effekt eventuellt påverkas.

  Vänliga hälsningar
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.