Kontrollera färgämne

Hej!

En kosmetisk produkt jag granskar vid kommunens tillsyn innehåller ett färgämne som finns med i bilaga IV. I bilagan står det: ”Inte mer än 1 % 2-(-6-hydroxi-3-oxo-3H-xanten-9-yl)bensoesyra och 2 % 2-(brom-6-hydroxi-3-oxo-3H-xanten-9-yl)bensoesyra”. Hur ska jag som kommuninspektör kunna kontrollera att innehållet av färgämnet följer lagstiftningen?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej

  Du kan inte kontrollera att halten av färgämnet i den kosmetiska produkten följer lagstiftningen. Det är uppgifter som finns i företagets produktinformationsdokument. För att kunna kontrollera det behöver tillsynsmyndigheten vara det vi kallar för kompetent myndighet enligt kosmetikaförordningen EG 1223/2009 och ha den ansvariga personen i sitt land.

  I Sverige är Läkemedelsverket kompetent myndighet och skulle kunna begära att få ta del av sådan information från ansvariga personer i Sverige. Om den ansvariga personen finns i annat land måste vi be den kompetenta myndigheten i det landet att inspektera produktinformationsdokumentet.

  En annan väg att kontrollera halten av färgämnet i den kosmetiska produkten är att göra kemiska analyser. Vårt förslag är därför att du vid tillsyn nöjer dig med att konstatera att deklarerat färgämne finns med i bilaga IV över tillåtna färgämnen i Förordning (EG) nr 1223/2009.

  Du kan läsa mer om kommunprojektet på Kommunprojekt kosmetika 2021

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.