Kan jag utföra apoteksärenden åt någon annan?

Ja, du kan agera ombud åt någon annan om du har fått den rättigheten av den person som apoteksärendet gäller och kan visa upp det. Ett enkelt sätt att göra detta är att ha en fullmakt från personen du ska hjälpa.

Hur registrerar man en fullmakt?
Gå till e-hälsomyndighetens webbplats om fullmakter.
  • Där går det också att registrera en fullmakt, eller ändra befintliga fullmakter elektroniskt.
  • Det går även att ladda ner en fullmaktsblankett och lämna in på ett fysiskt apotek.
Vad kan jag göra som ombud med fullmakt? 
  • Se och ta del av recept och högkostnadsstatus
  • Beställa och hämta ut läkemedel och varor utifrån recepten både på fysiskt apotek och via internet.
Vad kan jag kan göra som ombud utan fullmakt?
Det går fortfarande att utföra apoteksärenden åt någon annan utan fullmakt. Men på grund av de höga krav som finns på patientsekretess inom hälso- och sjukvården är det i princip inte möjligt för dig att ta del av de elektroniska recepten eller högkostnadsstatusen åt den person som du agerar ombud för. Det här påverkar även möjligheten att hämta ut läkemedel åt någon annan.

Vad krävs för att få hämta ut läkemedel åt någon annan?
Det är inte ett lagkrav att det måste finnas en fullmakt för att ett ombud ska få hämta ut läkemedel till en annan person. Däremot finns det krav i Läkemedelsverkets föreskrifter om att apotekspersonalen alltid ska försäkra sig om att läkemedel lämnas ut till rätt person.

Det är upp till apotekspersonalen att ta ställning till vilka kontroller som behöver göras i det enskilda fallet. Det är vanligt att du till exempel får visa upp giltiga id-handlingar, både för dig själv och för den som du ska hämta ut läkemedel åt.
Läkemedelsverket (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.