Till senaste kommentaren

Jag ska tillverka en kosmetisk produkt, hur får jag den godkänd?

Jag ska tillverka en skönhetsprodukt, vad är det för regler och krav?

Kommentarer

 • Hej!

  Det finns tre viktiga saker att kolla upp innan du börjar med en verksamhet som tillverkar kosmetika:
  1. Är det verkligen en kosmetisk produkt? Till exempel en skönhetsprodukt, kräm, schampo, hudvårdsprodukt eller tvål. Tänk på att marknadsföringen av din produkt kan göra så att den klassificeras som något annat.
  2. Hur och var tillverkas din kosmetiska produkt? Tillverkar du produkten? Importerar du den från ett land utanför Europa? Du behöver reda ut detta för att veta vilka krav som ställs på dig.
  3. Är du ansvarig person eller distributör för din kosmetiska produkt? För att veta vilka krav som ställs på dig måste du veta din roll. Inom regelverket för kosmetika kan man endast ha dessa två roller. Du kan vara antingen den ena eller den andra.
  I Europa har vi gemensamma regler för kosmetika som gäller i alla EU/EES-länder. Kosmetiska produkter förhandsgodkänns inte utan det är den så kallade ansvariga personen som ansvarar för att alla regler följs. Om du tillverkar och ska sälja en kosmetisk produkt så blir du eller ditt företag ansvarig person. Observera att om du låter en kontraktstillverkare utföra tillverkningen av din produkt så blir du också ansvarig person. Läkemedelsverkets uppgift är att kontrollera de produkter som redan finns på marknaden. Vi godkänner inte produkter i förväg.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.