Hur lång tid tar det innan man har skydd mot covid-19 efter vaccination?

Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar normalt upp ett skydd under 1-2 veckor. Skyddseffekten av ett vaccin kan skilja sig åt mellan olika personer eftersom immunförsvaret kan variera mellan olika människor.

De vaccin som används mot covid-19 i Sverige i dagsläget är så kallade tvådosvaccin, vilket innebär att man behöver två doser av vaccinet för att få ett gott skydd mot covid-19.

Comirnaty (Pfizer/BioNTech) och Spikevax (Moderna)
En dos kan ge sannolikt ett skydd efter 2-3 veckor mot allvarlig sjukdom, men det går det inte att säga med säkerhet exakt hur stort skyddet mot insjuknande är och hur länge skyddet kvarstår. Därför är det viktigt att fullfölja primärvaccinationen med två doser för ett förstärkt och varaktigt skydd. Kring 2 veckor efter andra dosen räknar man med ett gott skydd.

Hur länge varar skyddseffekten?
Det är inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk. Studier pågår för att få reda på hur länge skyddet efter covid-19 vaccin varar och du kan läsa mer om hur lång tid det bör gå innan man ger en påfyllnadsdos i frågan Hur lång tid ska det vara mellan doserna av vaccin mot covid-19?
Läkemedelsverket (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.