Till senaste kommentaren

Hur kan läkemedel vara utbytbara om de inte håller lika länge?

Får apoteket till exempel byta ut läkemedlet på receptet till ett likvärdigt som har kortare hållbarhet?

Kommentarer

 • Hej!

  När man hämtar ut medicin på apotek ska farmaceuten kontrollera att hållbarhetstiden räcker för behandlingen, både hållbarhet i oöppnad förpackning och hållbarhet under användning. Detta har inget att göra med utbytbarhet utan gäller alla läkemedel man får ut mot recept.

  Ska du ta en tablett om dagen eller en tablett vid behov?
  Om det handlar om generiskt utbyte från Läkemedel A (som står på receptet) till Läkemedel B, och Läkemedel B har så kort hållbarhetstid efter att förpackningen öppnats att du inte hinner använda upp det, ska farmaceuten motsätta sig utbyte och lämna ut Läkemedel A till dig. Farmaceuten ska jämföra vilken hållbarhet läkemedlet har i öppnad förpackning med hur läkaren skrivit att du ska ta det.

  Ett exempel: En förpackning med 30 tabletter har en hållbarhet efter första öppnande på 45 dagar.
  • Om du ska ta en tablett om dagen är det inga problem, eftersom en förpackning med 30 tabletter hinner ta slut innan 45 dagar har gått.
  • Om du däremot ska ta en tablett vid behov, så är kanske 45 dagar alldeles för kort tid. I så fall ska farmaceuten motsätta sig utbyte.
  Att ett läkemedel har en begränsad hållbarhet efter att förpackningen öppnats första gången kan till exempel bero på att läkemedlet är fuktkänsligt.

  Vänliga hälsningar
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.