Behandling mot springmask

Vi har precis behandlat familjen med första omgången springmaskmedel, men nu har vi hittat levande maskar ändå. Hur lång tid tar det för maskarna att dö efter en behandling?

Kommentarer

 • Hej!

  Pyrvin eller Vermox dödar springmaskar, men inte deras ägg. Därför kan det vara naturligt att du ser nykläckta maskar/larver mellan den första och andra dosen.

  För att undvika återsmitta av de nykläckta larverna så upprepar du behandlingen efter två veckor, innan larverna har blivit könsmogna. Du behöver inte upprepa behandlingen tidigare än så i förebyggande syfte.

  Hur verkar medicinerna?
  Det tar något eller några dygn för både Pyrvin och Vermox att passera mag-tarmkanalen. Tiden kan variera mellan olika personer.

  Pyrvin färgar avföringen röd och när den har fått tillbaka sin vanliga färg har hela dosen passerat mag-tarmkanalen. Då är maskarna och larverna borta, men inte äggen. Behandling med Vermox färgar inte avföringen röd.

  Hittar du levande maskar efter den andra behandlingen?
  Om du fortfarande hittar levande maskar efter den andra behandlingen bör du ta kontakt med din vårdcentral för rådgivning. Övriga praktiska råd hittar du på 1177 Vårdguidens webbplats om springmask.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.