Använda sitt svenska recept i andra länder?

Jag har recept på lite olika läkemedel och ska ut och resa en längre period i Europa. Kan jag ta ut på mina recept i andra länder?

Mvh Evin

Kommentarer

 • Hej!

  Ja, det kan vara möjligt att ta ut på svenska recept i andra EU/EES-länder (EU-länder samt Island, Norge och Liechtenstein) med undantag av recept på narkotika och dopningsmedel (exempelvis testosteron och tillväxthormoner). Det kan även förekomma andra nationella restriktioner. För mer information kring eventuella restriktioner kan du kontakta det aktuella landets ambassad i Sverige. Kontaktuppgifter finns i Regeringskansliets diplomatlista.

  Förutsättningar för att receptet ska kunna användas inom EU/EES
  • receptet uppfyller de gemensamma receptregler som finns för EES-länderna
  • att läkemedlet är godkänt i det aktuella landet (vissa andra länder i EU/EES kan kräva att läkemedlet måste vara godkänt även i landet där receptet är utfärdat)
  • att farmaceuten i det andra landet bedömer att den kan göra en säker expedition
  • att receptet är på papper. Elektroniska recept kan för närvarande inte användas utanför Sverige, men om du har ett elektroniskt recept så kan du be apoteket att skriva ut det på papper innan du reser
  På recept som ska användas utomlands är det extra viktigt att det finns tydliga kontaktuppgifter till den som skrivit ut receptet och att det generiska namnet (substansnamnet) står på receptet.

  Kostnad för receptbelagda läkemedel som du köpt på apotek utomlands
  Du betalar hela kostnaden på det utländska apoteket. Har du frågor om ersättning för utlägg av läkemedel under din resa inom EU/EES? Kontakta Försäkringskassan på 0771-524 524.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.