Till senaste kommentaren

Vad har jag för skydd efter vaccination mot covid-19?

Man hör mycket om de olika vaccinernas skyddseffekt i media. Vad har man för skydd efter vaccination?

Kommentarer

 • Hej!

  När man pratar om skyddet av vaccinerna är det viktigt att hålla isär två saker, skydd från allvarlig sjukdom och skydd från att bli smittad. Gemensamt för alla de godkända vaccinerna är att de stimulerar ditt immunförsvar att tillverka antikroppar och detta gör så att du får ett skydd mot covid-19 i framtiden.

  Vaccinerna skyddar dig från att bli allvarligt sjuk
  Denna effekt anger man inte med en viss procent i produktinformationen, utan det gäller generellt för alla vacciner. Det är inte säkert att alla som vaccinerar sig får ett heltäckande skydd, men blir du sjuk får du med största sannolikhet en lindrigare form av covid-19.

  Vaccinerna skyddar dig och andra mot covid-19
  Vaccination är ett sätt för dig att minska risken att bli sjuk. Detta beskriver man med en viss procent i produktinformationen, men det är alltså bara en prognos för hur mycket mindre risk det är att bli sjuk. Det går inte att säga exakt hur mycket mindre risk du som individ har att bli smittad. Nya studier efter godkännandet kan även komma att ändra dessa procent längre fram.

  Sammanfattningsvis så är det inget av vaccinerna som ger 100 % skydd mot smitta, men alla ger ett bra skydd mot allvarlig covid-19.

  Läs gärna mer i våra andra frågor om skyddseffekt
  Hur lång tid tar det innan man har skydd mot covid-19 efter vaccination?​​​

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.