Till senaste kommentaren

Hur bra skydd har jag efter vaccination?

Vad har man för skydd efter vaccination och hur vet man om det är bra eller inte?
Margareta

Kommentarer

 • Hej!

  Vacciner ger skydd både mot allvarlig sjukdom och mot att bli sjuk. De stimulerar ditt immunförsvar att tillverka antikroppar och detta gör så att du får ett skydd mot sjukdomen i framtiden. Inget vaccin skyddar 100% mot smitta, men man kan känna sig trygg med att alla vacciner ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom.

  Vaccinerna skyddar dig mot att bli sjuk
  Vaccination är ett sätt för dig att minska risken att bli sjuk. Man beskriver detta i produktinformationen med en viss procent som man kallar för skyddseffekt. Skyddseffekten är ett mått på hur mycket vaccinet minskar risken att bli sjuk hos en grupp människor, men det går inte att säga exakt hur mycket mindre risk du som individ har att bli smittad. Ett vaccin med lägre skyddseffekt kan fortfarande ha ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Det årliga influensavaccinet har till exempel en skyddseffekt kring 60%.

  Vacciner skyddar dig mot allvarlig sjukdom
  Denna effekt anger man inte med en viss procent i produktinformationen. Det är inte säkert att alla som vaccinerar sig får ett heltäckande skydd, men blir du sjuk får du med största sannolikhet en lindrigare form av sjukdomen.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.