Till senaste kommentaren

Uppdaterade vaccin mot covid-19

Det skrivs ingenting om en femte dos. Tog fjärde dosen i mars, tänkte vänta till de nya uppdaterade vaccinen kommer. Är det klokt?
Anders

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Folkhälsomyndigheten skriver att det som blir aktuellt i höst är en så kallad ”höstdos”. Höstdosen är en påfyllnadsdos och rekommendationen är att det bör ha gått minst fyra månader sen dosen innan, i ditt fall dos 4.

  Alla tillgängliga vaccin skyddar mot allvarlig sjukdom och död
  Folkhälsomyndigheten rekommenderar att om man blir erbjuden en påfyllnadsdos nu i höst så bör man gå och vaccinera sig med det vaccin som finns tillgängligt hos vaccinatören. Både de uppdaterade vaccinen och de vaccin som använts hittills ger ett jämförbart gott skydd mot allvarlig sjukdom och död.

  Även om förhoppningen är att de uppdaterade vaccinen ska vara mer effektiva mot själva smittspridningen så är detta fortfarande inte helt klarlagt. Folkhälsomyndigheten anser därför att det är viktigare att se till att upprätthålla skyddet mot allvarlig sjukdom och död inom de grupper som riskerar allvarligast konsekvenser av covid-19. Läs nyheten i sin helhet på sidan Dags för påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19

  Uppdaterade vaccin mot covid-19
  Precis som du säger så finns det nu uppdaterade vaccin. De är godkända enbart för påfyllnadsdos och är anpassade till
  • ursprungsvarianten av SARS-CoV-2 samt omikronvarianten BA.1
  • ursprungsvarianten av SARS-CoV-2 samt omikronvarianterna BA.4 och BA.5
  Du hittar de senaste nyheterna från den europeiska läkemedelsmyndigheten om covid-19-vaccin på sidan COVID-19: latest updates | European Medicines Agency (europa.eu)

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.