Till senaste kommentaren

Uppdaterade vaccin mot covid-19

Det har kommit nya och uppdaterade vaccin. Spelar det någon roll vilken sort man får?
Anders

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Nej, det spelar ingen roll vilken sort man får. Det viktiga är att man vaccinerar sig med rekommenderat tidsintervall, se frågan Hur lång tid ska det vara mellan doserna av vaccin mot covid-19?

  Alla tillgängliga vaccin skyddar mot allvarlig sjukdom och död
  Folkhälsomyndigheten rekommenderar att om man blir erbjuden en påfyllnadsdos nu i höst så bör man gå och vaccinera sig med det vaccin som finns tillgängligt hos vaccinatören. Både de uppdaterade vaccinen och de vaccin som använts hittills ger ett jämförbart gott skydd mot allvarlig sjukdom och död.

  Även om förhoppningen är att de uppdaterade vaccinen ska vara mer effektiva mot själva smittspridningen så är detta fortfarande inte helt klarlagt. Folkhälsomyndigheten anser därför att det är viktigare att se till att upprätthålla skyddet mot allvarlig sjukdom och död inom de grupper som riskerar allvarligast konsekvenser av covid-19. Läs nyheten i sin helhet på sidan Dags för påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19

  Uppdaterade vaccin mot covid-19
  Precis som du säger så finns det nu uppdaterade vaccin. De är anpassade till
  • ursprungsvarianten av SARS-CoV-2 samt omikronvarianten BA.1
  • ursprungsvarianten av SARS-CoV-2 samt omikronvarianterna BA.4 och BA.5
  Du hittar de senaste nyheterna från den europeiska läkemedelsmyndigheten om covid-19-vaccin på sidan COVID-19: latest updates | European Medicines Agency (europa.eu)

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.