Till senaste kommentaren

Risk för blodpropp vid sjukdom eller medicinering. Kan jag vaccinera mig?

Hej!

Jag har sedan tidigare risk för blodproppar och tar därför blodförtunnande läkemedel. Kan jag ändå vaccinera mig med AstraZenecas vaccin mot covid-19? Jag är orolig över risken att få blodproppar av vaccinet.

Kommentarer

 • Hej!

  Ja, du behöver inte avstå från vaccination.

  I nuläget ser man inte någon koppling mellan möjliga biverkningar av vaccin mot covid-19 och andra riskfaktorer för blodpropp, blödning, lågt antal blodplättar eller blodförtunnande läkemedel.

  Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har gjort en särskild utredning av Astra Zenecas vaccin och konstaterat att det inte finns någon ökad förekomst av blodproppar bland de som har vaccinerats.

  Läkemedelsverket och EMA undersöker fortfarande om det finns ett samband mellan Astra Zenecas vaccin och en ovanlig kombination av blodproppar och blödningar. Detta har setts hos ett fåtal personer under 65 år och är annorlunda än de blodproppar som man vanligen använder blodförtunnande läkemedel mot.

  Läs gärna mer i forumfrågan: Utredning av misstänka biverkningar på AstraZenecas covid-19 vaccin

  Inför vaccinationen kommer du att fylla i en hälsodeklaration där du får uppge om du använder blodförtunnande läkemedel. Detta eftersom alla intramuskulära injektioner riskerar att ge blödning eller blåmärken vid injektionsstället hos dessa personer.
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.