Till senaste kommentaren

Risk för blodpropp vid sjukdom eller medicinering. Kan jag vaccinera mig?

Hej!

Jag har sedan tidigare risk för blodproppar och tar därför blodförtunnande läkemedel. Kan jag ändå vaccinera mig med AstraZenecas vaccin mot covid-19? Jag är orolig över risken att få blodproppar av vaccinet.

Kommentarer

 • Hej!

  Ja, du kan vaccinera dig.

  I nuläget ser man inte någon koppling mellan möjliga biverkningar av vaccin mot covid-19 och andra riskfaktorer för blodpropp, blödning, lågt antal blodplättar eller blodförtunnande läkemedel. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har gjort en särskild utredning av Astra Zenecas vaccin och konstaterat att det inte finns någon ökad förekomst av blodproppar bland de som har vaccinerats.

  Inför vaccinationen kommer du att fylla i en hälsodeklaration där du bland annat får uppge om du använder blodförtunnande läkemedel. Detta eftersom intramuskulära injektioner ger en viss risk att ge blödning eller blåmärken vid injektionsstället.

  Den ovanliga kombinationen av blodproppar och blödningar har setts hos mindre antal personer och är annorlunda än de blodproppar som man vanligen använder blodförtunnande läkemedel mot. Den misstänkta biverkningen har rapporterats främst efter första dosen. Enstaka fall har rapporterats efter dos 2.

  Läs gärna mer i forumfrågan: Utredning av misstänka biverkningar på AstraZenecas covid-19 vaccin
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.