Ny lagstiftning för tatueringsfärger

Hej!

Jag jobbar som tatuerare och har funderingar kring den nya lagstiftningen. Vad gäller för de färger jag har köpt in före 5 januari 2022, får jag använda dessa? Hur ska vi kunna veta vilka färger som är godkända och kan vi lita på tillverkares uttalande om detta?

Mvh

Kommentarer

 • Hej!

  Det är varken tillåtet att sälja eller använda tatueringsfärger som inte uppfyller reglerna. Antingen uppfyller tatueringsfärger som du köpt in före 5 januari 2022 de nya reglerna eller så gör de det inte. Läs mer på vår sida Regler för tatueringsfärger

  EU-reglerna innebär koncentrationsgränser för kemiska ämnen i tatueringsfärger, vilka antingen är desamma som i tidigare svensk lagstiftning, lägre eller högre. Om en tatueringsfärg som köpts in före 5 januari 2022 uppfyller innehållsregler enligt Reach är det ändå inte säkert att produkten uppfyller nu gällande märkningsregler. Bristande märkning är ibland möjlig att rätta till t ex med en ny etikett. Ta hjälp av din leverantör för att ta reda på om dina tatueringsfärger uppfyller de nya reglerna.

  Vi rekommenderar svenska tatuerare att i första hand köpa in tatueringsfärger från svenska leverantörer eftersom de ska se till att deras produkter uppfyller både EU-regler och vår svenska lagstiftning.

  Med vänlig hälsning
  Läkemedelsverket
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.