Till senaste kommentaren

Hur gör ni när ni bedömer om läkemedel ska vara utbytbara?

Finns det några grundläggande krav?
Britt-Marie

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Vi har definierat ett antal grundläggande förutsättningar som måste vara uppfyllda för att läkemedel ska kunna bli utbytbara på apotek. Vi bedömer varje läkemedel utifrån dessa förutsättningar när vi tar beslut om vilka mediciner som ska vara utbytbara.
  • Utbytbarheten gäller bara läkemedel. Det innebär att inga andra produkttyper, som till exempel kosmetika eller kosttillskott, kan komma ifråga för utbytbarhet.
  • Läkemedlen ska innehålla lika mycket av samma verksamma ämne och ha samma beredningsform (till exempel vara nässpray båda två). 
  • Det ska finnas vetenskapliga studier som visar att läkemedlen har samma effekt- och säkerhetsprofil, vilket på fackspråk kallas att de är bioekvivalenta eller terapeutiskt ekvivalenta.
  Förutom de grundläggande förutsättningarna/kriterierna finns det andra egenskaper hos läkemedlen som också har stor betydelse för om de kan vara utbytbara eller inte, till exempel vad som står i produktinformationen. Allt det här, och även exempel på skillnader som kan hindra eller inte hindra utbyte, skriver vi om på vår webbplats under rubriken Kriterier för utbytbarhet.

  Vänliga hälsningar
  Läkemedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.