Finns det läkemedel godkända för behandling av covid-19?

Tre läkemedel för infusion har än så länge blivit godkänt i EU för behandling av covid-19 (corona infektion).
  • Veklury som innehåller ämnet remdesivir.
  • Regkirona som innehåller regdanvimab
  • Ronapreve som innehåller casirivimab and imdevimab
Ronapreve (casirivimab/imdevimab)
Godkänns för behandling av covid-19 hos vuxna och ungdomar, från 12 års ålder och som väger minst 40 kg, som inte behöver extra av syrgas men som löper ökad risk för allvarlig sjukdom. Ronapreve kan också användas för att förebygga covid-19. Här finner du mer information om Ronapreve

Regkirona (regdanvimab)
Godkännas för behandling av vuxna med covid-19 som inte behöver tillskott av syrgas men som löper ökad risk för allvarlig sjukdom. Här finner du mer information om Regkorona

Remdesivir vid covid-19
Användning av remdesivir är begränsad till sjukvårdsanläggningar där patienter kan övervakas och är avsett för behandling av covid-19 hos vuxna och ungdomar (12 år och äldre och som väger minst 40 kg) med lunginflammation som kräver syrgastillskott. Här finner du mer information om Veklury.

Dexametason vid covid-19
Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) stöder användningen av dexametason hos vuxna och ungdomar (från 12 år som väger minst 40 kg) som behöver kompletterande syrebehandling. Dexametason verkar genom att minska inflammation och dämpa immunförsvaret. Läs hela nyheten om att EMA stöder användningen av dexametason vid covid-19 på vår webbplats.

Bamlanivimab vid covid-19
Bamlanivimab finns för närvarande tillgänglig som beredskapslicens. Europeiska läkemedelsverket (EMA) har även rekommenderat att läkemedlet godkänns.
Beredskapslicensen är beviljad för behandling av mild till måttlig covid-19 hos vuxna och barn över 12 år och som har hög risk för svår covid-19, exempelvis personer med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller på grund av medicinsk behandling. Bamlanivimab har däremot inte visat någon positiv effekt hos svårare sjuka covid-19-patienter.
Läs hela nyheten om beredskapslicens för Bamlanivimab på vår webbplats och nyheten om rekommendationen från EMA

Vacciner mot covid-19
Det finns fyra vacciner mot covid-19 som är godkända i Sverige och EU. Vacciner är förebyggande för att inte bli sjuk. För mer information se vår fråga och svar Var hittar jag svenska bipacksedlar för vaccinerna mot covid-19?

Nya läkemedel vid covid-19
Det pågår även många studier runt om i världen just nu för att hitta fler vacciner och andra verksamma läkemedel mot covid-19. Läs mer om i vår fråga "Vilka studier pågår för behandling av covid-19?"
Läkemedelsverket (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.